Seprasjonsproblematikk

Seprsajonsproblematikk har blitt et økende problem for endel hunder etter korona og tiden med hjemmekontor. Hundene har ikke lært å være alene hjemme og når hverdagen plutselig endres så er ikke hunden klar for det.
Dette problemet fører ofte til et stort velferdsproblem for både hund og eier. De aller fleste hunder må øve på å være alene hjemme for å takle det, bare noen få hunder klarer seg greit selv uten at det er jobbet med alene hjemme trening.
Det er viktig å vite at det er forskjell på seprasjonsangst og seprasjonsproblematikk. Separasjonsproblematikk vises som oftest ved at hunden følger etter deg hjemme overalt, eller blir lei seg når du drar, og viser noen tegn på stress, men roer seg så ned etterhvert og legger seg for å sove.

Separasjonsangst er når en hund gjør alt den kan for å komme seg ut og finne deg, den skraper opp dører, skader seg kanskje i forsøket, den uler, piper og bjeffer og får store fysiske og mentale ubehag, den gjør fra seg eller tisser inne som følge av angst og stress. Disse hundene blir ofte helt avhengig av en person og får problemer selvom det er andre mennesker i huset. Det er når den ene personen drar at det blir store problemer.


Noen vanlige tegn hunden viser ved seprasjonsangst er:
– stress og frykt med engang du viser tegn til å dra
– piper, bjeffer og uler
– skjelver
– ødelegger ting spesielt ved utgangsdøra
– prøver desperat å komme seg ut og skader seg ofte
– gjør fra seg inne, selvom den er sturen

Stress symptomer hunden viser:
– klynker/piper
– halen mellom bena
– trekker ørene bakover
– gjemmer seg

Selvom hunden viser endel av disse symptomene så er det ikke alltid det trenger å være seprasjonsangst/problematikk som er problemet. Det kan være andre ting som skaper dette.
Kanskje hunden har et høyt stress og sliter med å roe seg. Noen kan ha opplevd skremmende ting når de har vært alene hjemme som har gjort den redd. Det kan hende at hunden kjeder seg eller er frustrert. Eller det kan være medisinske problemer som er årsaken til stresset og redselen.

Man må derfor se på den totale atferden for å finne ut om det er seprasjonsangst eller andre ting som er problemet hos hunden.
Er det seprasjonsangst, så er det følelsene til hunden som må endres. Dette er ikke noe den bare kan skjerpe seg på. Å jobbe med seprasjonsangst er tidkrevende for eier og man må ha tålmodighet i prosessen. For å komme i mål med dette problemet så må man følge en plan systematisk. Dette kan man ikke jobbe med litt her og litt der. Man kommer heller ikke til å få en endring hos hunden hvis hunden først er alene hjemme en stund og så jobber man med det på ettermiddagen.
Hvis man trigger redselen, så får man ikke endring i atferden og problemet fortsetter. Her må man ta tiden til hjelp, går man for fort frem så vil det ikke hjelpe!

Responssystemet i forhold til redsel, frykt eller angst er det samme hos hunder som hos oss mennesker. Er vi skikkelig redde for noe så kan vi ikke bare skjerpe oss, det må jobbes gradvis med og det tar tid å endre de følelsene.

Forskning viser at de fleste hunder klarer å tilpasse seg det å være alene hjemme med riktig trening. Link til studie: https://www.academia.edu/32917947/Video_analysis_of_adult_dogs_when_left_home_alone?email_work_card=view-paper

Har du en hund med seprasjonsangst eller en form for seprasjonspromlematikk, så ville jeg tatt kontakt med en som jobber med dette. Det er som sagt viktig at det blir jobbet med på riktig måte.
Det kan være tøft å stå i alene, så få hjelp!
Vi i Komplett Hundesenter hjelper deg gjerne. Har du spørsmål så er det bare å ta kontakt!