Gi valpen en trygg start!

Velkommen valp!

Det krever endel endringer å få valp i hus.
Valpen krever tid, fokus og oppmerksomhet hele døgnet. Den er fortsatt hjelpesløs og den kan ingen av tingene man tenker at en hund bør kunne. Alt må læres!
Hverdagen med valpen blir både morsommere og lettere hvis man er godt forberedt på endringene og vet hva som er viktig å tenke på den første tiden.

Når du venter på å få valp hjem, så er det lurt å gjøre noen forberedelser før valpen kommer. Det vil gi et godt utgangspunkt for en valpetid med fokus på de riktige tingene og mindre bekymringer. De første månedene i valpens liv er utrolig viktige. Det er mye som skal læres, oppleves og valpens utvikling er enorm.

Valpen kan ikke være alene hjemme:

Noe av det første som må forberedes er at du har tatt deg fri. Valpen kan ikke være alene hjemme de første ukene. Derfor er det viktig at du har ordnet deg med fri fra jobb så du kan konsentrere deg fullt og helt om valpen. Du bør helst ha fri hvert fall 5 uker, gjerne mer hvis det er mulig. Har du ikke mulighet til å ta deg fri så mange uker må du ha med valpen på jobb eller ordne at noen andre er hjemme med valpen. Dette er så utrolige viktige uker i valpen sitt liv og i denne perioden må du ha fokus på valpens behov.

Utstyrsliste

Kjøp inn det du trenger av utstyr til valpen på forhånd. Det gjør de første dagene og nettene mye enklere om alt utstyr står klart:

Dette bør være i hus når du får valpen hjem:

 • Mat og vannskål
 • Valpemat (kjøp inn samme som valpen har fått hos oppdretter)
 • Ting å tygge på: ulike «tygg» og tyggebein for valp og hund
 • Seng
 • Hundebur
 • Bilbur
 • Valpegrind
 • Sele, halsbånd og leiebånd
 • Langline
 • Klosaks
 • Børste
 • Tannbørste
 • Godbiter
 • To like baller
 • To like leker med langt tau og som er myke/med frynser/filler

Få god veiledning på det du trenger av utstyr og mat hos https://buddy.no/

Finn en god veterinær

Finn en god veterinær og ha telefonnummer til veterinæren og akutt dyrlegevakt lett tilgjengelig. Det er fort gjort at det skjer uhell, enten ved at valpen får i seg noe den ikke skal eller kanskje at den skader seg. Da er det greit å kunne finne denne informasjonen lett.

Meld deg på valpekurs!

Meld deg på valpekurs, dette må du ha sjekket ut før valpen er i hus så du vet når det er og at du får plass. Sosialiseringen og miljøtreningen valpen får i et valpekurs er utrolig viktig!

Dagen er kommet og valpen skal endelig hentes

De første dagene:

For de fleste valper er det en stor overgang å flytte fra mor og flokken sin og inn til sin nye familie. Be om å få med deg et teppe fra valpekassa hos oppdretter, det hjelper valpen å få med seg noen kjente lukter til sitt nye hjem. 

Du må bli valpens trygge person fra første dag. For å bli det, må du få en god relasjon til valpen sin.
Når hund og eier får en trygg og god start, blir livet med hund så mye lettere.

Kjøreturen hjem må gi valpen en god opplevelse med å være i bil. Den bør være så trygg som mulig. Du bør ha med seg en som kan kjøre bilen så du selv kan passe på valpen. Skap trygghet og tillit helt fra starten. Valpen kan sitte i fanget ditt eller ved siden av deg i en sele. Ikke putt valpen alene i bur bak i bilen på første tur.

Sørg for trygge omgivelser når dere kommer hjem og bli den trygge personen for valpen.
Valper er forskjellige, og det er ulikt hvordan valper reagerer når de kommer i et nytt hjem.
Noen er veldig frempå og nysgjerrige, mens andre er usikre og mer engstelige.
La valpen bli kjent med sitt nye hus og de nye familiemedlemmene i sitt tempo. Ikke push den til ting da kan dette gjøre tillit og relasjon vanskeligere. La inntrykkene komme gradvis. Ikke ha mange på besøk den første uka, det er viktig at valpen lærer å kjenne sin nye flokk først og bli trygg på hvem som er den nye flokken.

Soveplassen og de første nettene

Det er viktig at du har bestemt deg for hvor valpen skal sove. Hvis du ikke ønsker hunden i sengen senere, så ikke ha den i sengen i begynnelsen heller.
Uansett hvor du ønsker å la valpen sove, ikke la valpen sove alene de første nettene. Husk den har akkurat forlatt mor og kullsøsken den trenger at du er der. Nye lukter, lyder og omgivelser kan gjøre valpen redd, så skap trygghet for valpen ved å sove med den.

Legg en madrass til deg selv ved siden av plassen der du ønsker valpen skal sove. De fleste velger å ha et bur hunden sover i den første tiden, slik at den er trygg når du sover. Legg deg med ryggen inntil buret og valpen vil mest sannsynlig legge seg intill deg og sovne. Etter hvert flytter du madrassen din lenger vekk fra buret, men fortsetter å sove i samme rom som valpen. Overgangen fra å sove rett ved siden av valpen, til å komme tilbake til soverommet, trenger ikke ta så lang tid. Hvis sengen/buret står rett ved soverommet kan man ha en grind i døråpningen så valpen ser deg og så etter hvert kan du lukke døren når valpen er trygg. 

Skap en god relasjon!

Det er mye som skjer i de første tre månedene til valpen, så bruk tid på den. Skap en trygg god relasjon og bygg tillit. La valpen få oppleve mange ulike dyr, mennesker og steder på en trygg og fin måte. Husk alltid å gjøre ting i valpen sitt tempo, aldri press den til ting.
Trygge rammer og trygge snille og konsekvente eiere gjør hverdagen lettere for dere begge.

Les mer om valpen utvikling her: