Et signal kan si mer enn tusen ord!
Hunder har et eget språk, språket bruker den i kommunikasjon med andre hunder,
men også med oss mennesker.
Hundens språk og signaler er utrolig viktig å lære seg, for å få en større forståelse av hunden. Dette gjør at hunden får større tillit til eier og det skaper et godt samhold.
Å lære seg å lese hund er gøy, for man begynner å se på hunden på en helt ny måte! Når du leser hundens språk vil du skjønne hvorfor og hva den reagerer på i ulike situasjoner, og du ser om hunden trives, er usikker eller synes noe er skummelt.
Ved å se på hvilke signaler hunden gir, kan eier tilpasse seg situasjonen og hunden bedre. På den måten unngår man en rekke konflikter og uønsket atferd, og det gjør at man får en mye bedre relasjon med hunden!
Hvordan lære seg dette språket?
Observasjon er det første vi starter med for å lære hundens språk!
Observer din egen hund, andres hunder og hundemøter.
Se hva hunden gjør med ansiktsmimikk:
- Muskulatur i ansiktet- avslappet eller stramt
- Lepper- avslappet eller trukket tilbake
- Øyne- avslappet eller smale
- Ører- i vanlig posisjon eller trukket tilbake
Se hva hunden gjør med kropp og hale:
- Muskulatur i kroppen; stivner den og er anspent, stram og energisk eller avslappet?
- Haleføring: høy, stiv hale, løs og ledig hale eller er halen mellom bena?
- Logring er ikke alltid et tegn på at hunden er glad. Høy hale og stiv logring er ofte et tegn på at hunden er negativt innstilt. Løs og ledig hale er et tegn på at den er positivt innstilt
- Så logring kan like gjerne være et advarende signal som at den er glad
- Kroppsbevegelser: trippende, stiv, stakkato, eller løs og ledig
Hundens språk er full av nyanser og det er ikke alltid like lett å skjønne hva den mener, men øver man så gjenkjenner man etterhvert endel signaler i ulike situasjoner. Hundens oppførsel viser alltid til en følelsestilstand, et behov eller en lært atferd. Gjennom språket viser hunden oss sin sinnsstemning, intensjon, erfaringer og driftsmål.
(Lenke til artikkel om hundens drifter/ligger under unghund 17-24 mnd)
Det er vanlig å dele hundens språk inn i tre kategorier:
- De vennlige og inviterende signalene
- De dempende signalene
- De avstandsøkende signalene (aggressive signalene
De vennlige og inviterende signalene:
De vennlige og inviterende signalene er lette å kjenne igjen. Man er ikke i tvil om at hunden er glad og fornøyd. Hunden viser tydelig med kroppsspråk, hale og lyd at alt er bra. Det vi ser er at hale og kropp er lette og ledige i bevegelsene, ansiktet er avslappet og fornøyd. De lager ofte koselyder, legger seg ofte i lekestilling og mange liker å hente ting og bære rundt på det.
Dette ser vi tydelig når vi kommer hjem etter å ha vært borte, når de møter noen de kjenner, når vi skal gå tur eller når de skal leke med andre kjente hunder.
En lykkelig hund er lett å lese det vises med hele den. Dette er enkelt for eiere å skjønne.
Det eneste som kan være utfordrende er logring. Logring er ikke alltid er tegn på at hunden er glad. Husk at stiv, høy hale er ofte et tegn på usikkerhet og evt. aggression.
De dempende signalene:
De dempende signalene til hunden er lett å overse fordi de ligner på vanlig atferd. Man må vite hva man ser etter, for å forstå at dette er en del av hundens språk. Det er derfor viktig å kjenne til de dempende signalene hunden gir, slik at vi lærer å respektere hunden når den forsøker å dempe situasjonen, seg selv eller folk/dyr den samhandler med. De dempende signalene er altså toveiskommunikasjon der hunden forsøker å tilpasse seg omgivelsene, fortelle omgivelsene om sine intensjoner (at den ikke er farlig, vil hilse, leke etc.) , om hva den synes er ubehagelig, spennende, godt eller skummelt.
Noen av de signalene vi ser mest er:
- Snu hodet litt vekk/unnvikende blikk
- Snu seg helt vekk/ snu rumpa til
- Slikke seg på snuten eller munnviken
- Gjespe
- Riste seg
- Snuse
- Løfte en labb
- Legger seg ned eller setter seg
Dersom hunden kommuniserer ved å bruke signalene over, så er det viktig at eier tar hensyn til det og tilpasser situasjonen. Gjør de det så styrker man båndet mellom seg selv og hunden. De viser at de forstår signaler den bruker og trygghetsfølelsen og tilliten øker hos hunden din.
Mennesket kan også bruke et dempende kroppsspråk i kommunikasjonen med hunden. Å vende hodet eller hele kroppen litt vekk, myse og blunke med øynene og gjespe er kroppsspråk som også hunden ofte forstår hos menneskene.
En litt” likegyldig” og avslappet oppførsel er ofte et tegn på et trygt menneske for hunden.
Avstandsøkende signaler:
Disse signalene blir brukt hvis de dempende signalene ikke blir tatt hensyn til. Hunden bruker disse signalene for å fortelle tydelig at den ikke trives i situasjonen, at den ønsker avstand til noe eller synes noe er ubehagelig.
- Hunden løfter leppene og viser tennene
- Lav knurring eller et høyt, skarpt bjeff
- Hunden legger ørene inntil hodet
- Hunden lener seg fremover
- Stirring
- Napping
- Stive bevegelser
- Hunden står i en lav stilling
- Hunden holder halen mellom bakbena
- Hunden trekker seg vekk.
Aldri kjeft på en hund som viser avstandsøkende signaler. Hvis man straffer hunden for å bruke signalene kan den senere la være å advare og gå direkte til biting. Hunden blir uforutsigbar
Eier må la hunden bruke signalene sine og heller finne ut hvorfor og i hvilke situasjoner hunden bruker de avstandsøkende signalene. Man fjerner ikke den egentlige grunnen til oppførselen ved å nekte hunden å bruke advarende signaler.
Når man har funnet årsaken, kan man tilrettelegge og endre hundens humør og atferd til å bli positiv ved hjelp av trening. Hunden blir mer avslappet og du gir den en ny og positiv måte å takle situasjonen på.
For at denne treningen skal bli bra er det viktig at relasjonen mellom hund og eier er bra og at tilliten er der som en grunnmur
Vi anbefaler å få hjelp med opplæringen av en faglært hundetrener hvis det er problemer.
Hundens språk i lek:
Grensene i kommunikasjonen er fleksible i lek.
Når hunder som kjenner hverandre møtes og begynner å leke, kan du se en kommunikasjon som er helt annerledes. I lek er ikke kroppsspråket bundet av de samme reglene som for eksempel når fremmede hunder møter hverandre i bånd.
I vilter lek kan en gjeterhund begynne å legge seg på lur og stirre på den andre, for så i neste øyeblikk å sette etter hundevennen sin i en enorm fart! Terriere kan knurre voldsomt og kaste seg inn i en ustyrlig brytekamp på et øyeblikk. Alt dette hører med til leken, og hunder som kjenner hverandre forstår hverandre godt!
Dersom man overfører den samme oppførselen til en situasjon hvor to hunder som ikke kjenner hverandre møtes i bånd, ville denne oppførselen være uhøflig og svært provoserende.
Hunder som møtes i bånd:
Mange hunder får uhøflig oppførsel på grunn av forholdene.
Hunder som er opplært til å være sosiale fra de er små, og som har god erfaring med andre hunder, klarer vanligvis fint å kommunisere med hverandre, spesielt når de ikke er i bånd.
Måten vi eiere håndterer hunden når den er i bånd kan være med på å hindre hunden i å kommunisere med møtende hund slik den ønsker.
Ofte har man hunden i et kort bånd, hunden lener seg da ofte mer framover. Dette ser truende ut for en hund som kommer imot, og den kan reagere ved å bjeffe.
I tillegg går man som oftest rett imot hverandre og gir hunden liten mulighet til å vise signalene sine. Dette kan skape uønsket konflikt og utagering.
Hvis hunden selv kunne velge, ville den gått i bue mot den andre hunden.
Det som er viktig i hundemøter er å ha god avstand til hunden dere møter. Hold båndet slakt dersom dette er mulig og prøv å være rolig selv. Pass på at hunden din ikke plutselig bykser rett mot den andre hunden!
Styrk de dempende signalene hos hunden din:
- Slipp godbiter ned på bakken. Når hunden leter etter og spiser dem, ser det ut som den snuser på bakken for hunden som kommer imot.
- Man kan be hunden sette seg når det kommer en hund imot, og gi den en belønning hvis den forholder seg rolig.
- Gå i en bue mot møtende hunder,unngå å gå rett imot. Eier må ha god avstand når de går forbi en fremmed hund.
- La aldri hunden stirre på eller angripe hunder som kommer imot dere. Hvis hunden stopper, blir stiv i kroppen og stirrer på den andre så bryt denne atferden med å få kontakt med hunden og rygg unna situasjonen. Når hunden følger eier, ros å gi godbit.
Når du bevisst styrker de dempende signalene til hunden din i situasjoner hvor den må gå forbi andre hunder, begynner den også å bruke disse mer selv. Dette virker beroligende både for dem selv og hunder som kommer imot.
Forstår alle hunder hverandres kroppsspråk?
Hunder som er lært opp til å være sosiale når de er små, forstår ofte signalene til hunder med forskjellig utseende. Dersom hunden ikke er vant til hunder med bustete hale eller kort snute, kan det være vanskelig for dem å forstå kroppsspråket til disse. Man kan øve opp hundens språkferdigheter ved å la den få gjøre seg kjent med forskjellige vennlige hunder i ro og fred.
Hundens språk brukt på oss mennesker:
Det som er vanskelig med hund og menneske er at hundespråket er motsatt i mange situasjoner av det vi mennesker er vant til å gjøre.
F.eks: Vi mennesker ser hverandre i øynene og går rett mot hverandre for å hilse, for en hund er dette truende oppførsel.
Hundene snur siden eller ryggen til hverandre når de møtes, for å vise at de er vennlige,
Vi liker å klemme hundene våre, omfavnelse er truende atferd for hunden. Det må evt læres og fremmede burde ikke gjøre det på en ukjent hund
Vanlige situasjoner hvor hunden ofte bruker dempende signaler mot oss:
Når vi bøyer oss over
Går rett mot
Klemmer
Snakker med sint stemme
Krangling i familien
Barn som løper rundt
Ta på sele (hvis den ikke liker det)
I disse situasjonene kan man ofte se at
hunden ser bort/ unngår øyekontakt
snur hodet helt bort
snur rumpa eller siden til
slikker seg på snuta
gjesper
Hvordan hilse på nye hunder?
Man må tenke på hvordan man hilser på fremmede hunder og man må ha en tanke om hvordan andre hilser på egen hund.
Tenk på følgende:
- Ikke se direkte på den
- Ikke klem
- Ikke bøy deg over og klapp på hodet, men stryk heller på brystet og sitt med litt av siden til.
- La hunden selv gå bort til den den skal hilse på eller la hunden komme til deg
Å lære seg språket til hunden vil gjøre en stor forskjell i samholdet mellom hund og eier, treningen lettere og konflikter unngås oftere.
Observer hunden hjemme, ute og i ulike miljøer i møte med folk og hunder.
Hvilke tegn ser du og i hvilke situasjoner.
Mennesker og hunder kan kommunisere godt med hverandre, men forståelsen kommer ikke automatisk. Den må utvikles og øves på som med alt annet nytt man lærer. Språkstudiet av hunden vil forandre mye i hundeholdet ditt og det starter med at du begynner å følge med på din egen hund.
Se, lytt og lær!
Vil du vite mer om Hundens kroppsspråk?
Da anbefaler vi at du leser boken: Dempende signaler (Turid Rugaas)