Det daglige stellet
Hunden skal jevnlig ha pelsstell, kloklipp, ørerens og tannpuss.
Har man gjort det fra de er små så går det ofte greit,men mange hunder synes ofte det er ubehagelig å bli håndtert. Derfor er det viktig å ta det i små porsjoner og at man lager en kosestund ut av det.
For at hunden skal synes dette er greit, så er det viktig å gjøre det jevnlig. Ikke tenk at du skal gjøre alle tingene på en gang, da kan det bli overveldende for hunden og den blir stresset. Stresset hunden evt får kan gjøre det som skulle være hyggelig til noe som er lite trivelig. Hunden kan få dårlige assosiasjoner til håndtering.
Derfor er det viktig og jevnlig undersøke potene, late som man klipper klør, uten at du klipper i det hele tatt, men bare stryker klosaksen lett over poten. Løft på leppen og ta på et par tenner uten å pusse, rufs litt i pelsen, børst litt forsiktig. Gjør du dette regelmessig så vil hunden få en god assosiasjon til det daglige stellet og det blir så mye triveligere for dere begge to.
Det er også viktig at du lar andre mennesker du er trygg på håndtere hunden. Lær dem opp til hva du ønsker de skal gjøre og hvordan de skal gjøre det, noe av det viktigste er at de er rolige og avslappet når de gjør det og at det gjøres helt frivillig fra hunden sin side.
Når hunden er vant til å bli håndtert av andre, blir det ikke like skummelt hos veterinæren.
Så eier må være rolig og avslappet når de håndterer hunden, å kose seg sammen med den i stedet for å stresse med å få det gjort.
Når hunden først har lært å slappe av under håndtering, så er det viktig at man har en rutine på å sjekke hunden regelmessig
Den generelle sjekken
– hva bør den innebære og hvordan gjør man det:
Hvis man har en rutine på å sjekke hunden regelmessig, så er det vesentlig lettere å oppdage om noe er feil med hunden. Hvis hunden reagerer på noe den vanligvis ikke reagerer på, så bør man være mer oppmerksom og evt sjekke det videre hos dyrlegen.
En vanlig sjekk bør innebære:
- øyer
- ører
- tenner
- poter
- halen
- pelsen og hud
- ledd og muskler
Hva ser man etter: - Øyer: renner de, er det puss der, (ser de rød ut)
- Ører: lukter det, er det mye voks, er de rød, rister hunden mye på hodet
- Tenner: hvordan ser tannkjøttet ut er det mye tennstein (tannstein bør fjernes regelmessig da dette kan være opphav til en del problemer i tennene
- Poter: Sjekk tredeputer for tørrhet /sprekker o.l bruk evt en potesalve og smør dem. Sjekk også mellom tredeputene for sår, sopp e.l
Neglene kan få ulike skader på tur, så det å holde de korte nok, se at det ikke er sprekker i dem eller annen skade. - Halen: Pelsen på halen, hvis den har unormalt hårtap, ser mer pistrete ut så bør det sjekkes.
Vannhale kan være et problem en del hunder får hvis de er glad i å bade (retrievere/spaniels ekstra utsatt) - Pels og hud: Tynnere pels noen steder, evt underliggende sår. Når badesesongen setter igang så kan en del hunder få våteksem. Hunden biter og klør veldig på et område og huden er rød og hissig og kanskje betent. Her er det viktig å klippe vekk pelsen i området for å unngå fuktighet så det holdes tørt
I flått sesongen så se etter flått og fjern de med engang - Ledd og muskler: Se på gangmønsteret til hunden din, tegn til halthet? Løft og strekk og bøy litt på bena, se etter om hunden reagerer. Dra fingrene over ryggen, trykk litt ned, sjekk buken ved å trykke lett inn, gå lett over hele hunden å se etter reaksjoner
Gjør man dette regelmessig så kan man være tidlig ute med å oppdage skader, sår, endringer o.l som bør gjøres noe med.
Husk hunder er utrolig flinke til å skjule smerte, så derfor er det desto viktigere at vi eiere følger med på hunden vår.