Den viktige ro-treningen

Rotrening handler om å trene på å gjøre ingenting.

En rolig hund som klarer å slappe av på egenhånd, men også kan slappe av når vi ber den om det, er det de fleste av oss ønsker seg! Det å lære hunden å slappe av i forskjellige settinger er viktig for at det skal være behagelig å ha med hunden på ulike steder og på ulike ting.

Hvis hunden får dekket sine behov, fysisk, psykisk og sosialt er det lettere for hunden å roe ned.
Link til tips om mental trening:
https://kompletthundesenter.no/2022/05/04/mental-stimulering/

En hund som ikke får brukt seg, men sitter med overskudd av energi klarer heller ikke være rolig.
Derfor må du legge til rette for at hunden får de opplevelsene den trenger slik at rotreningen går lettere.

Hvor mye aktivitet vs ro en hund trenger kommer ann på rase, alder og personlighet, men alle hunder trenger nok ro og søvn for å få bearbeidet dagens inntrykk. Restitusjon er like viktig som nok aktivitet.

Ro er også utrolig viktig for å motarbeide stress hos hunden og derfor helt essensielt for god atferd. Noen hunder er flinke til å søke ro selv, mens andre hunder har et høyere stress i kroppen og en forventning om at det skal skje noe hele tiden. Disse har behov for hjelp til å lære dette med ro. 

Hvis man har en hund som ikke klarer å slappe av så får man fort en stresset hund og en kronisk stresset hund har det ikke bra.
Stress over tid kan gi både fysiske og psykiske plager akkurat som hos oss mennesker.
Det kan vise seg i form av nedsatt immunforsvar å gi problemer som overdreven kløing, allergier, hudirritasjoner, man kan se humørsvingninger, dårlig læringsevne, aggresjon, depresjon, mer bjeffing, mer biting på ting m.m listen er lang!
Derfor er det så utrolig viktig å starte tidlige med rotrening. Start med engang du får valpen i hus så valpen blir vant til å slappe av. 

For at ro treningen skal fungere er det viktig at du har vært flink til å miljøtrene hunden. Miljøtrening og riktig aktivitet er grunnmuren for at rotrening skal fungere. Har hunden opplevd forskjellige steder, så blir det også lettere for den å slappe av på ulike steder senere. Det blir så mye enklere å ta hunden med på besøk, være hos veterinær, gå i byen og stoppe på en kafe, ta bussen eller toget, være på hyttetur, dra på konkurranser og lignende hvis hunden har opplevd det før og trent på ro i de situasjonene. 

Så hvordan trener man ro?

Det er mange måter å trene ro på, men jeg liker å ta i bruk et teppe som hunden lærer seg å roe seg på. Dette teppet kan tas med overalt  og teppet betyr ro. Skal du på besøk, skal du på kafe e.l så er det supert å ha med teppet så hunden kan roe ned på det.
I tillegg bruker jeg hverdagslydighets kommandoen “ legg deg” i treningen. Når hunden kan denne kommandoen så kan man be hunden sin om å legge seg og være rolig, hvor som helst. Noe som gjør hverdagen mye enklere.

Det er lettest å starte ro-treningen når hunden er litt sliten. Det er viktig at du selv er rolig og ikke er stresset eller har dårlig tid når du trener på dette, da vil hunden merke ditt stress og selv bli urolig. 

“Legg deg” kommandoen og teppe-trening:
1: “Legg deg”
Lær hunden «legg deg” ved bruk av godbit.
Når hunden kan dette så kan du lære den å bli liggende i ro.
Gradvis strekker man så tiden hunden må bli liggende, før den får godbit.
Husk alltid å rose rolig når hunden gjør ingenting. I starten må hunden ha godbit ganske ofte for å bli liggende, men etter hvert som den skjønner hva den skal og klarer å ligge i ro, kutter man ned på godbitene og til slutt gir man kun ros.

Obs: har man en ekstremt matglad og høy energisk hund, så kan bruk av godbiter øke stresset i hunden og gjøre ro-treningen vanskelig fordi forventningen til godbit blir ekstremt høy.
Da kanskje man bare skal trene ro ved bruk av rolig ros og være helt rolig selv.

2: Teppetrening
Legg et lite teppe eller pledd på gulvet. Legg noen godbiter på teppet, når hunden går bort til teppet, så roser du og legger ny godbit på teppet. Ikke gi godbit fra hånda, vi ønsker ikke at hunden skal ta kontakt med oss, eller få forventninger til hånda, vi ønsker ro på teppet. Går hunden av teppet, så gjenta.
Etterhvert kan du gradvis strekke tiden hunden skal bli på teppet før godbiten kommer så den skjønner at den skal holde seg på teppet.
Når hunden holder seg på teppet kan du legge til “legg deg” kommandoen. Bruk godbiter i begynnelsen så den blir liggende og gi mye rolig ros når den forholder seg rolig.

Neste steg er at du skal gå litt unna mens hunden skal bli liggende. Bare et par steg først, ikke gjør det for vanskelig i begynnelsen, husk at du ønsker at hunden skal klare det.
Tenk at du ønsker og lykkes med det du gjør, så ikke ha for lange økter!
Etterhvert er målet at hunden finner roen på egenhånd

LYKKE TIL MED TRENINGEN!