Hvordan påvirker vi mennesker hundene våre i relasjon til stress:

Hunder og mennesker har et spesielt bånd, dette har vist seg opp gjennom mange hundre år. Hunden er menneskets beste venn, heter det og gjennom domestiseringsprosessen så har hunder lært seg å tilpasse seg menneskers kommandoer, oppmerksomhet og deres emosjonelle tilstand. De gjør noe med oss, disse firbente, herlige dyrene våre, men hvordan påvirker vi dem? Kan vårt stress, vår væremåte og hvordan vi prater påvirke hundene våre?

Det foreligger mye forskning på akkurat dette feltet og jo mer det forskes, desto mer forståelse får man for denne fantastiske relasjonen mellom hund og menneske.

Det er lenge kjent at hundene våre påvirker oss positivt i forhold til helse, men det viser seg at vi påvirker også hundene våre både positivt og negativt. Forskning viser at hundene våre reagerer på vår væremåte, kroppsholdning og stemmebruk mer enn de fleste av oss skjønner. Hundene leser oss som en åpen bok. De senser hvordan vi har det. Er vi stresset, sint, trist eller glad så merker de det.

En rekke studier viser at hundene våre plukker opp og senser energien vår som gjør at de blir påvirket av hvordan vi oppfører oss. Menneskets væremåte og kjemiske utslipp kan påvirke hundenes oppførsel og stressnivået deres kan bli deretter. Når eiere er rolige og sikre så ser man ofte at hunden blir tryggere i omgivelsene sine. Hvis en eier er stresset og usikker, så kan man se økning av atferdsproblematikk. Dette sees blant annet tydelig i passerings problematikk. 

Eier  har etter mange utfordrende passeringer med utagering fra hunden og fått dårlig erfaring med passeringer av andre hunder. Man begynner å grue seg før tur. Bare tanken på å treffe andre hunder på tur gjør at en blir stresset, noe som igjen gjør at man blir anspent i kroppen, puster kortere og spenner musklene mer. Dette merker hunden! Hva skjer da? Allerede før turen starter kan hunden merke på eier at det er noe og det er stress allerede før turen har startet. Er man så uheldig å møte en hund eller flere på tur så blir stresset skyhøyt og eier gjør ofte alle feil i boken grunnet eget stress. De strammer båndet, spenner muskler for å klare å holde hunden igjen, pusten blir dårligere. Stresset hos eier blir skyhøyt og hunden merker dette. Da ser man ofte atferd man ikke ønsker, hopping, bjeffing og draing i båndet. Så det å forstå hvordan vi som eiere påvirker hundene våre er vesentlig for å få en rolig hund både i hjemmet og ute i miljøet.

Hunder er utrolig sosiale dyr og de påvirkes av oss på godt og vondt og vår sinnstemning har effekt på hundene våre. Forskning viser at hunder kan få med seg våre jesp, de får økning i kortisol nivåer når de hører babyer gråter og responderer til hvilken emosjonell tone vi bruker i stemmen vår. dogs can catch our yawns, experience an increase in cortisol levels when they hear a baby crying

Tidligere ble det sagt at hunder ikke kunne forstå/vise empati, men forskning viser at hunder har affektiv empati, definert som “å forstå andre menneskers følelser som er viktige for dem” Emosjonell smitte er en primitiv form for affektiv empati som viser evnen til å dele slike følelser.

I studiet nevnt under så ble hunder observert når eiere og ukjente latet som de lo eller gråt. Hunden viste mer oppmerksomhet til personene som latet som de gråt, enten via visuell eller fysisk kontakt. Det ble også sett en høyere stressreaksjon når de gråt. 

Forskning fra 2020 study published in the Canadian Journal of Experimental Psychology

Når hunder og mennesker omgås enten ved å se på hverandre eller har fysisk kontakt ved kos og klapp, så frigjøres hormonet oxytocin, ofte kalt kjærlighetshormonet. Dette kan igjen påvirke kroppslukt og frigjøre andre essensielle neuroner og påvirke enkelte psykoligiske faktorer. Relasjonen mellom hund og eier, hvor lenge de har bodd sammen og hva slags rase hunden er har mye å si i forhold til hvordan hunden påvirkes. og hvordan den responderer både ved utslipp av oxytocin, men også  kortisol.
“A study in Scientific Reports found that it’s the bond and life experiences between dogs and their owners that account for the release of oxytocin during interactions. Also, a study in a 2019 issue of Frontiers in Psychology found that the extent to which emotional contagion occurs between humans and their canine companions increases along with the time spent sharing the same environment.”

Hunder kan også synkronisere langtidsstress med eieren sin, noe som er blitt påvist i forskning..For å finne ut av hvordan langtidsstress påvirker hundene våre, så bruker forskerne hårstrå fra hundene. Kortisol viser seg nemlig i håret og langtidsstress vil da vise kortisolnivåene i kroppen over tid. Dermed kan man altså bruke hårstrå fra hunder og eiere for å analysere og sammenligne stressnivået over tid.

Det viser seg at blant annet rase har mye å si i forhold til hvor mye hundene blir påvirket av vårt stress. Gjeterraser påvirkes vesentlig mer enn de eldgamle rasene (ancient breed) Blant annet så ser de at både Border collies og Shetland sheepdogs viste langtidsstress som var vesentlig tydeligere synkronisert med eierne enn f.eks en Husky eller Basenji.

(https://www.nature.com/articles/s41598-021-88201-y)

Jo mer forskning som kommer, desto mer forstår man at det er vesentlig at vi eiere må være bevisst på vårt eget stress i forhold til hunden vår. Fokus på eget stress når man trener med hunden, går på tur, er på nye steder, møtesituasjoner o.l er vesentlig for ikke å øke stresset hos hunden. Eier og evt familiens væremåte gir hunden feedback hele tiden. Hvis det er barn i familien som ofte løper rundt og hyler, roper og maser, så kan dette skape mye stress hos hunden. Er det mye krangling og kjefting  så er det det samme. Hvis vi stresser rundt hele tiden uten å ha ro, så stresser hunden ofte etter. Så eiere må tenke på hvordan de påvirker hundene både positivt og negativt med alt de gjør. Ønsker man en hund som er rolig og avbalansert, så må man også gå i seg selv for å se på sitt eget stressnivå.

Hendelser gjennom dagen kan påvirke væremåten ovenfor hunden. Har eier en dårlig dag og er stresset fordi det har vært mye å gjøre, krangla med mann og barn, eller lite energi, da bør de vite at dette påvirker hunden. De må da tenke at det kanskje er bedre å gjøre noe enkelt og hyggelig med hunden, som en rolig tur i skogen, i stedet for en treningsøkt som kan skape mye stress hos både hund og eier 

Mange ulike atferdsutfordringer kan utvikle seg grunnet eieren sitt stress.  

Dårlige erfaringer kan skape økt stress hos eier, både kortidsstress og langtidsstress.  Derfor er det vesentlig å forstå hvordan vi som eiere påvirker hundene våre for å få en rolig hund både i hjemmet og ute i miljøet.

Man må bevisstgjøre seg eget stress å jobbe med og tenke på egen væremåte, kroppsholdning, stemmebruk og oppførsel. Dette vil hjelpe hundene til å bli roligere og mer harmoniske.
Når forskningen er så tydelig på at stress  påvirker hundene våre såpass mye, er det viktig at vi som skal jobbe med atferd er bevisste på dette og klarer å videreformidle det på en rolig og fin måte til de vi evt jobber med. Klarer man som eier å implementere dette i det daglige så blir hverdagen til både hund og eier lettere og det gir begge en helsemessig gevinst.

Så ro ned, pust og finn balanse i hverdagen med din hund!

Forskningsartikler som er brukt: